Saturday, January 30, 2010

Kui klaveri klahv(id) ei tööta - tutorial

Vaid 2 päeva laiskust, mil me ei viitsinud piisavalt katelt kütta ja palusime abi soojapuhurilt, ning klaver andis alla. 5 klahvi lõpetasid päeva jooksul töölepingu. Kuna klaveri mehanism on elementaarne mehaanika, on selle parandamine jõukohane igale inimesele kel veidigi tööriist käes püsib ning tiba ka julgust on. Olgu aga öeldud, et südari vältimiseks ei ole järgnev mõeldud lugemiseks professionaalsetele klaverimeistritele ega -häälestajatele. Samuti ei võta siinkirjutaja mingit vastutust isetegijate käpardlikkuse eest. :)

-----------------------------------------

Parandame ise klaverit. Tutorial.

Klahvide kinnijäämise põhjus on 90% juhtudest õhuniiskuse muutumisest tingitud mehhanismi puitosade paindumine, mille tulemusena hakkab "midagi kuhugi vastu käima" ning klahv ei tee häält. Alustuseks märgi ära või jäta meelde, millised klahvid ei tööta. Tiri mehhanism välja ning tõsta haamrikesed üles.

Nüüd keera lahti figuuri(de) kinnituskruvi(d). (Kusjuures, ma pole 100% kindel, et selle junni nimi figuur on aga nimetame teda praegu nii :) )

Tõsta üles haamrid ning eemalda liist

Ja ongi peasüüdlane käes.

Lähemal uurimisel näed, et detailid ei liigu vabalt, vaid käivad vastu serva ning jäävad sinna kinni.

Edasi on kaks varianti. Kui hõõrdumine ei ole tugev, siis võid kasutada "libestina" tavalist harilikku pliiatsit, mis toimib grafiitmäärdena. Joonista kinnijäävad pinnad üle ning kui veab, siis liigub kõik ilma nakkumata.

Kui pliiats ei aita, tuleb läheneda destruktiivsemal viisil. Võta liivapaber, viil või kamakaks milline riist, millega puidust jagu saad. Mina kasutasin väikest puuri. Olgu mainitud, et kui sa liiga usinalt ja innuga lähened, võid kasu asemel kahju teha. Aga sinu tegevuse eesmärgiks peaks olema siis see, et puit ei kohtuks enam puiduga.

Tulemus peaks nüüd välja nägema nii.

Pane kõik kokku ja naudi taas töötavaid klahve.

Homme parandame värvitelerit :)

No comments:

Post a Comment